EPB-verslag
Een kwalitatief EPB-verslag
Proficiat! Dat jullie deze pagina bezoeken betekent wellicht dat jullie plannen hebben om te bouwen of te renoveren. Hier komt heel wat bij kijken, ook op energetisch vlak. Energie wordt namelijk steeds belangrijker bij het bouwen of renoveren van een woning. Een goede EPB-expert is dan ook essentieel, zowel voor deskundig advies zodat binnen het budget op een energiezuinige manier kan worden gebouwd, als voor de opmaak van het EPB-verslag. Laurens Van Acker, zaakvoerder bij Nempo en gecertificeerd energiecoördinator, EPB- en EPC-verslaggever en ingenieur, staat jullie met deskundige expertise bij in dit proces.
Voor sommige woningen is het echter niet noodzakelijk om een EPB-verslag met bijhorend E-peil op te maken. Meer informatie hierover, vind je bij het Vlaams Energie Agentschap.
Is een laag E-peil echt belangrijk?
Elk EPB-verslag bevat een E-peil. Dat E-peil meet het energieverbruik van een woning. Anders gezegd staat het E-peil voor hoeveel energie er nodig is om je huis het hele jaar door op een constante temperatuur van 18 graden te brengen. Hoe lager je E-peil, hoe beter. Een laag E-peil heeft namelijk diverse financiële voordelen op korte en lange termijn.
Voordelen op korte termijn:
- Je ontvangt bij sommige banken een extra korting op je rentevoet wanneer je leent voor een energiezuinig bouwproject (bron: energiesparen).
- Je krijgt tot 100% korting op de onroerende voorheffing gedurende 5 jaar (bron: energiesparen).
- Je hebt een significant lagere energiefactuur en dat elke maand opnieuw.
Voordelen op langere termijn:
- Een woning met een goed E-peil stijgt in waarde. Meer bepaald stijgt de waarde van een woning met een goede energetische score met bijna 11% en wordt dergelijke woning 25% sneller verkocht of verhuurd (bron: KU Leuven).
- De Vlaamse regering wil dat iedereen in een energiezuinig huis woont in 2050. Hoe lager jouw E-peil nu, hoe aantrekkelijker jouw woning in de markt blijft de komende jaren. Jouw woning blijft zo meer waarde behouden (bron: energiesparen)
Hoe gaat Nempo te werk?
EPB-deskundigen verschillen sterk in de manier waarop ze te werk gaan. In essentie is het zo dat je een lager E-peil bekomt wanneer je EPB-verslaggever meer rekenwerk uitvoert.
Bij Nempo maken wij steeds waar mogelijk gebruik van de gedetailleerde methode met deelberekeningen met specifieke invoervariabelen, waardoor je steeds het meest gunstige resultaat bekomt. Hiervoor volgt Nempo volgende goed uitgewerkte procedure.
Dankzij dit transparant protocol weten jullie goed waar jullie aan toe zijn voor de uiteindelijke woning wordt opgeleverd. Tijdens de eerste twee stappen (voorcalculatie en startverklaring) stellen we immers vast of het project (eens voltooid) aan de geldende EPB-vereisten zal voldoen. Indien niet, ontvangen jullie deskundig advies met welke meest budgetvriendelijke maatregelen de EPB-eisen kunnen worden gehaald.
Hoeveel kost een EPB bij Nempo?
Bij Nempo streven wij naar een kwaliteitsvolle dienstverlening voor een correcte prijs. Om die correcte prijs te garanderen maken wij bijgevolg offertes op maat van uw woning. Onder meer afhankelijk van het soort woning (nieuwbouw of renovatie) en de hoeveelheid bouwknopen bezorgen wij u een offerte op maat.
Wij garanderen hierbij een transparante all-inclusive prijs (BTW, verplaatsing, extra metingen), waardoor u niet plots voor onverwachte kosten komt te staan. Indicatief kunnen we wel stellen dat de kostprijs van een EPB-verslag voor een nieuwbouwwoning meestal tussen 600 en 900 euro (incl.) bedraagt.
Veelgestelde vragen
Levert Nempo ook het ventilatieverslag, de luchtdichtheidsmeting en de warmteverliesberekening?
Op vraag kunnen wij ook deze zaken voor jou regelen. Hoewel die luchtdichtheidsmeting en warmteverliesberekening niet verplicht is, kan dit in sommige gevallen veel E-punten winst opleveren voor een beperkte investering. Samen bekijken we dus bij aanvang van het project wat nodig is.
Wat als mijn architect ook als EPB-verslaggever optreedt?
Wanneer je architect tevens de EPB-verslaggever is, dan brengt dit enkele praktische voordelen met zich mee. Op financieel vlak toont onderzoek daarentegen aan dat architecten gemiddeld 10 à 20% duurder zijn wanneer zij ook als EPB-verslaggever optreden (bron: Livios). Bovendien biedt een onafhankelijk EPB-verslaggever ook onafhankelijk advies. Het kan daarom in sommige gevallen aangewezen zijn om voor een onafhankelijke EPB-verslaggever te kiezen.
Worden er echt boetes uitgedeeld als je woning niet aan de EPB-eisen voldoet?
Er worden wel degelijk boetes uitgeschreven als je woning niet voldoet aan de geldende EPB-vereisten. Het aantal uitgeschreven boetes in 2017 was bovendien met 12% gestegen in vergelijking met 2015 (bron: Livios). Het is dus belangrijk om met een EPB-verslaggever samen te werken die je vertrouwt en deskundig advies verleent. Nempo zoekt samen met jou naar de beste en meest budgetvriendelijke oplossing om een boete te vermijden.
Wat is de verantwoordelijkheid van de architect, de EPB-verslaggever en de bouwheer in dit proces?
Sommige mensen geven terecht aan dat ze verward zijn door de vele regels, afspraken en stappen. Het Vlaams Agentschap Energie maakte daarom een duidelijke infofiche waarin de algemene procedure grotendeels wordt uitgelegd. Hierin staat duidelijk wat de bevoegdheid is van de architect, de EPB-verslaggever en de bouwheer. Bovendien houdt Nempo je steeds op de hoogte van de verschillende stappen tijdens het (ver)bouwproces.